קולונוסקופיה הנה בדיקה של מערכת העיכול התחתונה לגילוי וזיהוי ממצאים פתולוגיים במעי הגס. הבדיקה היא גם אבחנתית וגם טיפולית. קולונוסקופיה מאבחנת בין הייתר דלקות היצריות סעיפים ונגעים טרום סרטניים וסרטניים במעי הגס. במידה ויש צורך, במהלך הבדיקה מתבצעת כריתת פוליפים, לקיחת ביופסיה בזמן הבדיקה. במידה ויש ממצאים פתולוגיים הם נכרתים ונשלחים למעבדה. הבדיקה היא פולשנית כאשר אנדוסקופ (צינור דק מאד) שבראשו מצלמה זעירה מוחדר דרך פי הטבעת אל המעי הגס.
בדיקת קולונוסקופיה מספקת מידע מקיף על מצב המעי הגס, מאפשרת מניעה וגילוי מוקדם של מחלות קשות, ומשמשת כאמצעי אבחוני וטיפולי. בדיקת הקולונוסקופיה מהווה חלק חיוני ממערך הרפואה המונעת ויש לה תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות המעי והבריאות הכללית. ההמלצות לביצוע בדיקת קולונוסקופיה שגרתית, במיוחד לאנשים מעל גיל 50 או לאלה עם גורמי סיכון מוגברים, משקפות את חשיבותה הרבה בשמירה על בריאות הציבור ובהפחתת התחלואה והתמותה ממחלות המעי הגס.
בדיקת קולונוסקופיה הנה בדיקה אשר סורקת באפן יסודי את המעי הגס. קשת המחלות אשר דורשות בירור על ידי בדיקה זו היא רחבה מאד. הבדיקה מאתרת ומאבחנת תסמינים רבים הקשורים במערכת העיכול כגון – כאבי בטן ממושכים, יציאות לא תקינות , המצאות דם סמוי בצואה, איתור וזיהוי פוליפים אשר עשויים להיות סרטניים. סרטן המעי הגס הנו סוג סרטן שכיח ועשוי לתקוף גם צעירים, לכן מומלץ לבצע בדיקת קולונוסקופיה כבדיקה שבשגרה כבר בגיל 50 ולאוכלוסיות בסיכון שלהם רקע סימפטומטי או היסטוריה משפחתית מומלץ להיבדק אף מוקדים יותר ובשכיחות רבה יותר.
לקולונוסקופיה נדרשת הכנה מדוקדקת וקפדנית אשר יש לבצע 3 ימים לפני מועד הבדיקה. המטרה של ההכנה היא לרוקן באפן מוחלט את המעי הגס. המטופל מקבל הוראות מסודרות כיצד לבצעה בעצמו בביתו. את הוראות ההכנה המטופל מקבל מהרופא המטפל (יש שלשה סוגים של הכנות והן מותאמות למטופל על ידי הרופא). מדובר בתהליך הכנה פשוט יחסית אך יש להקפיד עליו מאד על מנת לקבל תמונה מהימנה של הבדיקה.
קולונוסקופיה נעשית תחת טשטוש (חומר הרדמה המוזרק לווריד) בה המטופל לא ירגיש כלל ולא יחוש כל כאב (גם לא לאחר ההתאוששות). מדובר בהרדמות בזמן הבדיקה אולם לא מדובר בהרדמה כללית ועמוקה כפי שנעשה בניתוחים מורכבים לכל דבר. לבדיקת קולונוסקופיה רמת מהימנות גבוהה מאד אך היא תלויה בראש ובראשונה באפן בו הנבדק מבצע את תהליך ההכנה שעורך כ 3 ימים לפני הבדיקה. על מנת שתמונת המצלמה תהיה ברורה וצלולה על המעי הגס להיות מרוקן לחלוטין מכל תוכן ועל כן נדרשת הכנה מדוקדקת.
בדיקת קולונוסקופיה נחשבת לבטוחה מאד אולם לעיתים רחוקות ייתכנו סיבוכים שונים (כגון פגיעה בכלי דם בדפן המעי) מצבים כגון אלה יטופלו על ידי הרופא וכמו כן הרופא ישקול האם להפסיק את הבדיקה ולבצע בדיקה חוזרת.
את בדיקת הקולונוסקופיה מבצע רופא מומחה בתחום הגסטרואנטרולוגיה שהוא רופא מומחה ברפואה פנימית שעשה גם תת התמחות בתחום הגסטרו, אל הרופא מצטרפים צוות הטיפול שכולל אחות מוסמכת וצוות עזר מיומן. בדיקת קולונוסקופיה, אורכת בדרך כלל בין 20 עד 40 דקות (תלוי במורכבות הבדיקה ובממצאים). תהליך ההתאוששות מבדיקת הקולונוסקופיה אורך כשעה בפיקוח של צוות רפואי. השחרור של הנבדק לביתו יתבצע רק עם מלווה וחל איסור לנהוג לאחר הבדיקה. על כן על המטופל להגיע עם מלווה לבדיקה.
הרופא מומחה בגסטרולוגיה המבצע את הבדיקה מוסר תוצאות ראשונות לנבדק מייד עם תום הבדיקה אולם יש לזכור כי במקרים רבים במהלך הבדיקה נלקחות ביופסיות דגימות מהמעי הגס (פוליפים). הדגימות נשלחות למעבדה חיצונית על מנת לבדוק האם מדובר בממצאים ממאירים או לא. תוצאות המעבדה נשלחות לרופא המטפל לאחר מספר ימים והן משלימות את תמונת הניתוח השלמה.
בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת תחת טשטוש כלומר, תחת הרדמה קלה. המטופל כלל לא מרגיש את הבדיקה ולא חש כל כאב במהלך בדיקת קולונוסקופיה. לאחר הבדיקה המטופל מועבר על ידי צוות מכון הגסטרו לחדר ההתאוששות והוא עובר תהליך הדרגתי של התעוררות וזאת תחת השגחה צמודה של צוות המכון. לאחר כשעה, ובהתאם לתקינות המדדים כגון לחץ דם, דופק ובדיקת ערנות המטופל משוחרר לדרכו, אולם השחרור נעשה בתנאי שיש גורם מלווה עם המטופל. חל איסור לנהוג לאחר בדיקת קולונוסקופיה.
בדיקת קולונוסקופיה בדרך כלל אינה כואבת, היא נערכת תחת טשטוש או הרדמה קלה. רוב המטופלים חווים אי נוחות קלה במהלך הבדיקה עצמה. עם זאת, יתכן ותחושו לחץ או התכווצויות קלות בבטן במהלך בדיקת הקולונוסקופיה וגם אחריה. לאחר הבדיקה, יתכן ותרגישו נפיחות או גזים זמניים עקב האוויר שהוחדר למעי הגס במהלך הבדיקה. אם אתם חוששים מכאב, שוחחו על כך עם הרופא הגסטרו שלכם לפני בדיקת הקולונוסקופיה ותתייעצו עימו.
תפקידו של רופא הגסטרו בבדיקת קולונוסקופיה הוא מקיף ומשמעותי, החל מההכנה לבדיקה, דרך ביצועה המקצועי, ועד למתן הסבר מפורט על התוצאות והמלצות להמשך טיפול. רופא גסטרואנטרולוג ממלא תפקיד מרכזי וחיוני בביצוע בדיקת קולונוסקופיה. תפקידו מתחיל עוד לפני הבדיקה עצמה, כאשר הוא מסביר למטופל על הבדיקה, מטרותיה, והסיכונים הכרוכים בה. רופא הגסטרו במפגש עם המטופל גם נותן הנחיות מפורטות לגבי ההכנה לבדיקה, כולל דיאטה מיוחדת ושימוש בחומרי ניקוי למעי. ביום בדיקת הקולונוסקופיה, הרופא המבצע מוודא עם הנבדק שהוא מוכן לבדיקה, שהוא בצום ולא שתה מים. הרופא המומחה לגסטרו ומוודא שאין קונטרה אינדקציה לביצוע הבדיקה. לאחר מכן, רופא הגסטרו מבצע את בדיקת הקולונוסקופיה, על ידי מכשיר הבדיקה.
במהלך הבדיקה הנבדק מורדם, הרופא המומחה בגסטרו מנווט את הקולונוסקופ בזהירות לאורך המעי הגס, תוך בחינה מדוקדקת של דופן המעי. הוא מחפש ממצאים חריגים כמו פוליפים, גידולים, דלקות או כיבים. במידה ומתגלים פוליפים, הרופא הבודק יכול להסיר אותם במהלך הקולונוסקופיה ולשלוח אותם ל מעבדה לבדיקה. הרופא גם אחראי לנטר את מצבו הכללי של המטופל במהלך הבדיקה, ולוודא שהוא מרגיש בנוח ככל האפשר. במקרה הצורך, הוא יכול להחליט על מתן תרופות הרגעה נוספות.
לאחר סיום בדיקת הקולונוסקופיה תפקידו של רופא הגסטרו הוא לסכם את הממצאים ולהסביר אותם למטופל. הוא מפרט את התוצאות, מסביר את משמעותן, ובמידת הצורך ממליץ על המשך טיפול או מעקב. אם נלקחו דגימות, הרופא יסביר מתי ואיך יימסרו התוצאות שיגיעו מהמעבדה הפתולוגית. הרופא אחראי לכתיבת תוצאות הבדיקה, הכולל את כל הממצאים בבדיקת הקולונוסקופיה והמלצות להמשך. דו"ח זה מהווה חלק חשוב מהתיק הרפואי של המטופל ויכול לשמש רופאים אחרים בעתיד.
תפקידו של הרופא המרדים בבדיקת קולונוסקופיה הוא משמעותי ביותר להבטחת בטיחות המטופל ונוחותו במהלך הקולונוסקופיה. הרופא המרדים אחראי על מתן תרופות לטשטוש הרדמה קלה הרגעה ושיכוך כאבים למטופל, כדי שיוכל לעבור את הקולונוסקופיה ללא כאב או אי-נוחות משמעותיים. לפני בדיקת הקולונוסקופיה, הרופא המרדים מעריך את מצבו הרפואי של המטופל, כולל היסטוריה רפואית, אלרגיות, ותרופות נוכחיות, כדי לקבוע את התוכנית לסדציה. במהלך הבדיקה, הוא מנטר באופן רציף את הסימנים החיוניים של המטופל, כולל קצב הלב, לחץ הדם, קצב הנשימה ורמת החמצן בדם, ומתאים את מינון התרופות בהתאם לצורך.
המרדים עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הרופא הגסטרואנטרולוג המבצע את בדיקת הקולונוסקופיה, ובודק שרמת הסדציה מתאימה לאורך כל הליך הבדיקה. לאחר סיום בדיקת הקולונוסקופיה הרופא המרדים ממשיך לנטר את המטופל בחדר ההתאוששות, מוודא שהוא מתעורר בבטחה מהסדציה ומספק הוראות למעקב. תפקיד זה דורש מיומנות רבה, שיקול דעת קליני ויכולת להגיב במהירות לשינויים במצב המטופל, מה שהופך את הרופא המרדים לחלק חיוני בצוות הרפואי המבצע קולונוסקופיות ומבטיח שהבדיקה תהיה בטוחה ונוחה ככל האפשר עבור המטופל.
דרך קופות החולים באמצעות טופס התחייבות ובאופן פרטי
מחיר הבדיקה: 2,990 ש"ח. תוספת תשלום בגין ביופסיות -300 ש"ח לכל ביופסיה.
משאירים פרטים מלאים דרך תיבת צור קשר באתר בית גדי. אנו נחזור אליכם לתיאום והסבר תוך 4 שעות מרגע השארת ההודעה. ניתן גם ליצור קשר בטלפון מספר 09-8848444. התורים זמינים בכל ימות השבוע החל מ 7 בבוקר ועד 20:00, אנחנו עובדים גם בימי ו' משעה 7 בבוקר ועד 15:00.